Célba juttatjuk a menedékkérőket

menedékkérők továbbjuttatása

A menedékkérőket a határátlépés után a Bevándorláshi Hivatal regisztrálja, és egy menekülttáborba irányítja. A táborokba tartó útjukon számos helyen és alkalommal tudunk a menedékkérőknek segíteni.

A menedékkérőket a határátlépés után a Bevándorlási Hivatal regisztrálja, és egy menekülttáborba irányítja (Debrecen, Bicske, Vámosszabadi, Balassagyarmat).

A Migration Aid önkéntesei abban segítenek a menedékkérőknek, hogy időben eljussanak a számukra kijelölt táborba.

A menedékkérők továbbjuttatásának a leghatékonyabb módja, ha az érkező menedékkérőket megkérdezzük, hogy melyik táborba tartanak és átmegyünk velük másik állomásra a csatlakozásukhoz.

A menedékkérők belépéskor (amikor először találkoznak a hatóságokkal Magyarországon) kapnak egy magyar nyelvű határozatot, amiben meg van jelölve, hogy melyik táborba kell menniük. Ez a papír általában 48 óráig érvényes és vonaton ingyenes utazásra jogosítja őket a megjelölt célállomásig.

Az ingyenesség nem terjed ki a BKV jegyekre, helyjegyre és pótjegyre, csak a sima vonatjegyre személyvonaton. Ezért olyan vonathoz vigyük őket, ami tényleg ingyenes.

Ha van nálunk toll, érdemes bekeretezni a papírjukon a befogadó hely nevét, így könnyen megtalálják ők is a magyar szövegben. A kiállítás dátumát is ellenőrizzük, és hívjuk fel a figyelmüket, hogy időre meg kell, hogy érkezzenek a célállomásra.

A BKV jegy nagy segítség, mert sokuknak már elfogyott minden pénze, mire ideértek.

Sajnos többször volt már rá példa, hogy az egyes állomásokon nem engedték a menedékkérőket az állomás területén várakozni, de ha van mellettük magyar segítő, akkor barátságosabbak a pályaudvarok dolgozói is, tehát érdemes megvárni, míg fel tudnak szállni a vonatukra.

A Debrecenbe utazók Szegedről indulva Cegléden tudnak átszállni. Ha valamiért mégis eljöttek Budapestig, akkor a Nyugatiban tudnak felszállni a Debrecenbe tartó vonatra.

A Vámosszabadiba tartókat lehet a Keletibe vinni, de innen csak pótjegyes vonatok mennek Győrbe, míg a Kelenföldről, Déliből van személyvonat is, ami ingyenes, ezért inkább ide vigyük őket. Győrből busszal tudnak tovább utazni Vámosszabadiba.

A Bicskére tartókat szintén a Délibe kell kísérni.

INFO
utaztatás info